Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A pénteken kaptunk egy kis csomagot Anyósoméktól (na jó, egy kicsit nagyobb csomagot :D), amiben volt finom házi darált tepertő is. Amikor megtudtam, hogy fogunk kapni tepertőt, már tudtam, - Ballagás magazin
részletek »

Nincs ötleted mit készíts ballagásra ? Tedd teljesebbé a napot egy finom, tepertős napraforgóval

A Ballagási TutiMagazin szeretne segíteni Neked, hogy megtaláld a legjobb mottókat, idézeteket, verseket, videókat, leírásokat, ballagási híreket, történéseket, legfrissebb eseményeket, recepteket. Csemegézz és érezd jól magad Ballagási oldalunkon.
Ballagás magazin
Itt vagy: Ballagás magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Nincs ötleted mit készíts ballagásra? Tedd teljesebbé a napot egy finom, tepertős napraforgóval
Nincs ötleted mit készíts ballagásra? Tedd teljesebbé a napot egy finom, tepertős napraforgóval
Tepertős napraforgó
A pénteken kaptunk egy kis csomagot Anyósoméktól (na jó, egy kicsit nagyobb csomagot), amiben volt finom házi darált tepertő is. Amikor megtudtam, hogy fogunk kapni tepertőt, már tudtam, hogy mit is fogok készíteni belőle. Rég nem ettünk semmi tepertőset, így már nagyon vártuk, hogy újra érezzük az ízét. Szombaton el is készítettem ezt az igen mutatós és finom napraforgót. Régebben is készítettem már, csak édes változatban, és akkor sajnos még nem volt blogom, így kép sem készült róla. Azt sem tudnám megmondani, hogy hol láttam meg először, de arra emlékszem, hogy nagyon sok blogot végig

Hozzávalók a tésztához (2 darabhoz)


50 dkg liszt, 2 dkg friss élesztő, 1,5 dl joghurt, 1 ek cukor, 0,9 dl víz, 4 ek olaj, 1 tojás, 2 tk só.

Hozzávalók a töltelékhez:20 dkg darált tepertő, bors

Lekenéshez: - 1 tojássárga+1 ek víz
Hirdetés

Magok a szóráshoz: szezámmag, mák


Elkészítés

A kenyérsütőgép üstjébe mértem az összes hozzávalót, majd a dagasztás programmal összeállítottam a tésztát. Közben azért ajánlatos figyelni, mert meglehet, hogy kell hozzá egy kis liszt, ha túl ragacsos a tészta, vagy egy kis víz, ha netán túl kemény lenne. Egy rugalmas, lágy tésztát kell kapjunk dagasztás után.

Dagasztás után lezárom a gépet, majd hagyom, hogy 1 óra alatt duplájára keljen a tészta.

Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk, egy kicsit átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk.

Az egyik tésztadarabot kb. 25 cm átmérőjű és 2-3 mm vastagságú körlappá nyújtjuk, majd átemeljük egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Megkenjük a darált tepertő felével és megszórjuk egy kis őrölt borssal, ízlés szerint.
Kinyújtjuk a második tésztadarabot is kör alakúra, majd ráhelyezzük a tepertős lapra, úgy hogy fedje be teljesen.
A külső részt 16 sziromra csíkozzuk fel egy derelye- vagy pizzavágóval, majd mindegyiket kétszer vagy háromszor megtekerjük.
30 percig hagyjuk pihenni, majd a vizzel elkavart tojássárgával lekenjük.
A közepét és a szirmok végeit megszórjuk magokkal.Én az egyiket mákkal, a másikat pedig szezámmaggal szórtam meg, de bármilyen magot használhatunk: lenmag, napraforgómag, tökmag, fekete-szezám stb.A megmaradt másik két tésztadarabbal is így járunk el.Ha letelt a 30 perc pihenés, akkor 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük.
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - ballagás, receptek, tippek, ötletek, tepertős napraforgó
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-03-29 16:47:37
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü